De meeste mensen die een gebitsprothese hebben, kunnen hier prima mee overweg. Ter ondersteuning vindt u hier nuttige tips voor een goed gebruik van de gebitsprothese.

Reiniging

Voedsel- en speekselresten hechten zich gewoonlijk na korte tijd aan het gebit, waardoor de prothese stroef kan worden. Nieuw materiaal hecht zich daardoor nog makkelijker aan de prothese. Op deze voedingsbodem kunnen bacteriën en schimmels groeien, waardoor ze ontstekingen veroorzaken. Maak er daarom een gewoonte van om uw prothese elke dag, na iedere maaltijd, zowel aan de binnen- als buitenzijde goed te reinigen. Bacteriën en schimmels krijgen zo geen kans.

Onderhoud

Reiniging

Voedsel- en speekselresten hechten zich gewoonlijk na korte tijd aan het gebit, waardoor de prothese stroef kan worden. Nieuw materiaal hecht zich daardoor nog makkelijker aan de prothese. Op deze voedingsbodem kunnen bacteriën en schimmels groeien, waardoor ze ontstekingen veroorzaken. Maak er daarom een gewoonte van om uw prothese elke dag, na iedere maaltijd, zowel aan de binnen- als buitenzijde goed te reinigen. Bacteriën en schimmels krijgen zo geen kans.

Borstel en zeep

De beste en goedkoopste manier om uw prothese schoon te maken, is met de hand. Gebruik hierbij een borstel, water en normale, liefst vloeibare, handzeep. Met een harde nagel of met een speciale protheseborstel kunt u in alle hoeken en spleetjes komen. Na afspoelen met koud water is de zeepsmaak geheel verdwenen. Leg uit voorzorg iets in de wasbak of vul deze met water, zodat de prothese niet beschadigt als die uit uw hand glipt.

Reinigingstabletten

Het gebruik van sterk schurende reinigingsmiddelen of tandpasta’s wordt afgeraden. Hierdoor wordt het protheseoppervlak juist ruwer, met meer aanslag als gevolg. Veel mensen gebruiken reinigingstabletten. Deze lossen op in water, waarna de prothese enige uren in deze oplossing moet liggen. Dergelijke reinigingsvloeistoffen raden wij af. Dit omdat ze onvoldoende schoonmaken en ze soms stoffen bevatten die het prothesemateriaal kunnen aantasten.

Hardnekkige aanslag

Tandsteen, bepaalde voedingsgewoonten of medicijnen geven soms een aanslag op de prothese die u niet weg kunt poetsen. Vraag in dit soort gevallen bij de controle aan uw tandarts of de prothese professioneel kan worden gereinigd en gepolijst.